Foreningens historie

Grundejerforeningen Klitgårdsvej i historisk perspektiv
Vores grundejerforening er etableret på et område ved Bønnerup Strand, hvor der oprindelig har været en bolig for strandfogeden; “Klitgården”.

På et tidspunkt overtog spejderorganisationen Sct. Georgs Gilderne området og Klitgården og etablerede ferielejr. Den gamle strandfogedbolig fungerede som fælleskøkken og spisesal. Desuden blev opført en baraklignende sovesal af træ bag Klitgården. I slutningen af 1970’erne overtog Aarhus Kommune området og etablerede feriekoloni for kommunens ældre (plejehjem) og unge (børnehaver og skoler). I 1978 fik Aarhus Kommune dispensation fra fredningsbestemmelserne til at opføre 10 sommerhuse til overnatning.  

Op igennem 1980’erne, 1990’erne samt starten af 00’erne var feriekolonien i drift og mange børn og ældre fra Aarhus Kommune har dejlige ferieminder fra stedet. Aarhus Kommune lukkede feriekolonien i 2004 og bygningerne lå delvis forladte og misligholdte i flere år indtil Aarhus Kommune i 2010 fik dispensation til at udstykke området vest for Klitgårdsvej med undtagelse af området tættest på stranden, Amagervej 10, som er grundejerforeningens fællesområde vest. Betingelserne fremgår af lokalplan af 5. august 2010, der er tinglyst som servitut på alle grunde. 

Udstykningen var startskuddet til vores grundejerforening. I efteråret 2010 udbød Aarhus Kommune de 10 sommerhuse samt 13 byggegrunde i en budrunde. Vi var fortsat midt i finanskrisen og salget var meget begrænset, men i de følgende år blev de sidste huse og grunde solgt successivt. Den sidste grund blev solgt i 2020.   

Grundejerforeningen Klitgårdsvej’s første vedtægter og den stiftende generalforsamling er dateret 13. oktober 2010 og var en del af udbudsmaterialet, idet der er tvunget medlemskab af grundejerforeningen ifølge lokalplanen. Foreningen skulle efter betingelserne først træde i aktivitet når 25% af grundene/husene var solgt. Det skete ved generalforsamling den 17. april 2012, hvor fire grundejere samt en repræsentant fra Aarhus Kommune var mødt. Jan Christensen, Anholtvej 10 blev valgt som foreningens første formand.  

Den 1. juni 2014 overtog foreningen fællesareal vest, efter det var blevet ryddet for gyvel mv. De første år efter udstykningen var karakteriseret ved at stort set hele området groede til i flere meter høje gyvel som følge af, at næsten al eksisterende beplantning og græs blev fjernet ved udstykningen. Den invasive gyvel kæmper vi fortsat med i området. 

Da alle veje i området er private er det grundejerne, som er ansvarlige for vedligeholdelsen. Efter foreningens etablering var første prioritet den asfalterede del af Klitgårdsvej, som blev renoveret i 2013 for et beløb på 45.000 kr., der blev opkrævet hos grundejerne og en væsentlig del blev dækket af Aarhus Kommune. Det stod klart for den første bestyrelse, at vedligeholdelse af vejene med fordel kunne ske i samarbejde med Bønnerup Strands Grundejerforening (“BSGF”), som er ansvarlig for en særskilte “Vejkonto”. Det blev besluttet at vores grundejerforening skulle deltage i samarbejdet om Vejkontoen og vores vedligeholdelsesforpligtelse er hermed outsourcet til Vejkontoen v. BSGF. Det fungerer godt og vores forening har et godt samarbejde med BSGF om punkter af fælles interesse i sommerhusområdet. 

I fortsættelse af den første udstykning i 2010 forsøgte Aarhus Kommune i flere år at sælge Klitgården med arealet øst for Klitgårdsvej som projektejendom. Det lykkedes ikke og i 2016 fik Aarhus Kommune dispensation til at udstykke 6 grunde, hvor den eksisterende Klitgård havde bygninger. Betingelserne fremgår af lokalplan af 24. oktober 2016, der er tinglyst som servitut på grundene. Betingelserne svarer til den første udstykning fra 2010. Også i den nye udstykning var der tvunget medlemskab af en grundejerforening og desuden var tilføjet, at vores grundejerforening kunne kræve, at de 6 grunde, fremfor at stifte deres egen grundejerforening, skulle indgå som medlemmer i vores grundejerforening. 

Den gamle Klitgård blev revet ned og de 6 grunde udbudt i foråret 2017. Der var god interesse og i 2020 blev den sidste grund solgt. 

De 6 grunde i den nye udstykning skulle overtage det fredede område fra Klitgården og ned til stranden, i alt ca. 40.000 m2 som fællesareal. Området var i en dårlig tilstand med vildtvoksende gyvel, hybenbuske, buske og træer, fordi Aarhus Kommune ikke havde vedligeholdt det. I vores grundejerforening var der stor interesse for at fællesarealet blev plejet, at naturen blev genoprettet og at det blev til glæde for alle i området. Det førte til, at vores grundejerforening i september 2017 med enstemmig opbakning fra grundejerne på en ekstraordinær generalforsamling vedtog, at de 6 nye grunde skulle sammensluttes med vores grundejerforening og at vores grundejerforening dermed blev ejer af fællesarealet øst for Klitgårdsvej. Overtagelsen var ikke uden problemer, for det viste sig at området ved en fejl ikke var omvurderet i forbindelse med lokalplanen i 2016 og at der fortsat var en høj ejendomsskat. Først efter et år lykkedes det at få fællesarealet omvurderet til 0 kr. Herefter skulle vores grundejerforening have tilladelse fra Erhvervsstyrelsen og fra Norddjurs Kommune til overtagelsen. Alle formaliteter faldt på plads, så bestyrelsen den 1. marts 2019 kunne underskrive overtagelsesaftalen. Bestyrelsen havde plan klar for oprydning på området og den blev gennemført i april 2019. Naturarealet fremtrådte herefter smukkere med synlige gravhøje og enkeltstående smukke ege- og bøgetræer samt lyng, men desværre også fortsat med gyvel og hybenbuske som spirer op igen og kedelige græsområder. Foreningens fortsatte naturpleje er beskrevet her  

Grundejerforeningen Klitgårdsvej består af 29 grundejere, som har et godt kendskab til hinanden og der bliver snakket sammen på kryds og tværs. Her er stort fremmøde til generalforsamlingerne og til foreningens arbejdsdage. Bestyrelsen arbejder for at understøtte fællesskabet og fællesarealerne til glæde for os alle.